Particulier

×

Geschiedenis

1925-1965

De zaak is opgericht in 1925 door mijn grootouders Claes-Hoste. Hij was afkomstig van Limburg en is naar West-Vlaanderen afgezakt om hier te werken als tram conducteur aan de kust. Na zijn dagtaak kwam hij in contact met de landbouw. Hij is gestart met bietenzaad te verkopen en later begon hij zelf aardappelen te telen. In het centrum van Brugge (Gieterijstraat) startte hij zijn eigen kruidenierszaak.
In deze periode was het allemaal handenarbeid. De aardappelen werden met de handen op het veld opgeraapt in bakken. Zo werden ze los verhandeld of daarna verpakt in jute zakken. Zakken van 50 kilogram was de meest courante verpakking.
Later verhuisde de zaak naar de Scheepsdalelaan (nu: architectenbureau Novus).
Ook daar werd het te klein en in 1964 verhuisde de zaak naar de Slachthuisstraat 2 te Sint-Pieters.
De hoofdzetel van Wyseur bv is daar tot op vandaag nog.

afbeelding van geschiedenis

1965-1990

In 1965 is mijn pa, Wyseur Paul, samen met zijn vrouw Claes Simonne, in de zaak gestapt.
Hij werkte in het begin vooral in loondienst om daarna, begin de jaren ‘70, de zaak zelfstandig verder uit te bouwen. Handenarbeid werd beperkt. Er kwamen silo’s, een moderne sorteerinstallatie, manuele verpakkingsmachines en een heftruck. Verpakkingen van 50 kilogram moesten plaats ruimen voor 25 kilo’s. Ook werd alles nu op paletten gestapeld.
Ons cliënteel bevond zich in een straal van maximum 20 km rond Brugge.
In 1987 startte ik zelf, na het afstuderen als onderwijzer, als zelfstandig helper in de zaak van mijn pa.

afbeelding van geschiedenis

1990-2000

in de jaren ‘90 veranderde de marktsituatie. Zelfstandige voedingswinkels stopten of werden overgenomen door supermarkten. Zelf schillen werd omwille van milieuomstandigheden aan banden gelegd en geschilde aardappelen en diepvriesproducten deden hun intrede. Onze afzetmarkt kwam onder druk. Op onze locatie was het onmogelijk om ook met verwerking te starten en daarom hebben wij dan de keuze gemaakt om ons te focussen op distributie.
Daartoe werd in 2000 Patat.be bvba opgericht om zo aan de domeinnaam www.patat.be te kunnen komen.
Op het industrieterrein ‘Blauwe Toren’ werden twee nieuwe magazijnen aangekocht.
Eén gebouw werd uitgerust met een diepvriescel (37 paletten) en de rest werd uitgerust om zelf aardappelen (Bintje) te stockeren.
Ook ons wagenpark werd uitgebreid met gekoeld transport.
De transformatie van ons bedrijf heeft bloed, zweet en tranen gekost maar nu, zovele jaren later, zien we dat dit de juiste beslissing was. De distributie van verwerkte aardappelproducten maakt nu het grootste deel van onze omzet uit.

afbeelding van geschiedenis

2020-…

In 2020 brak Corona uit. Onze horecaklanten werden hierdoor zwaar getroffen met als gevolg dat wij hier ook in de brokken deelden. Onze omzet daalde, personeel werd technisch werkloos, bijkomende hygiëne voorschriften werden ingevoerd, enz.… maar het heeft ons ook weer aan het denken gezet.
Service naar onze klanten hebben wij altijd hoog in ons vaandel gedragen. En daartoe hebben wij onze diensten nog wat uitgebreid met twee afhaalpunten. Het afhaalpunt (Aartrijkestraat 3 in Eernegem) is gemoderniseerd en in Brugge (Slachthuisstraat 2) werd een volledig nieuw afhaalpunt gebouwd.
Daarnaast zijn wij ook overgegaan tot de realisatie van een aardappelautomaat. Momenteel staan er drie automaten. Een diepvries- en frigo-automaat met afgewerkte aardappelproducten zoals kroketjes, puree, verse frietjes,… en een automaat met verse aardappelen (bloemige, vrij vastkokende, vastkokende, bbq aardappelen, krieltjes), ajuin, sjalotten en look. In december 2020 komen er nog twee bij. Het assortiment kroketten wordt verder uitgebreid en ook komt er de mogelijkheid om een vakje te reserveren om bestellingen af te halen. In totaal zijn er 102 vakjes ter jullie beschikking.
Ook in onze winkel kan je zeker in de voormiddag nog altijd terecht.
Verder wil ik al onze klanten bedanken voor het geloof en vertrouwen in onze zaak.

afbeelding van geschiedenis